UDK: 663:550.36 (470.67)
It was found that geothermal water in the culture medium of strains S. cerevisiae Y-503 and S. oviformis M-12X under aerobic conditions promoted the improvement of biotechnological indicators of baker's yeast, while under anaerobic conditions - intensification of ethanol biosynthesis. That is, probably, connected with the mineral composition of yeast. It was also found that the use of the wine strain S. cerevisiae Y-3980 with the optimal complex of macro- and microelements had an impact on the formation of technological and organoleptic properties of sparkling wine.
Keywords: макро-; микроэлементы; дрожжи Saccharomyсes; аэробное культивирование; спиртовое брожение; игристое вино; macro-; microelements; yeast Saccharomyсes; aerobic cultivation; alcoholic fermentation; sparkling wine.
Pages: 24 - 31
Date: 26.04.2017
Bibliography:
- Walker G. Metals in yeast fermentation processes // Advances in Applied Microbiology. 2004. Vol. 54. P. 197-229.
- Аливердиева Д.А., Мамаев Д.В., Бондаренко Д.И. Дикарбоксилатный транспортер плазматической мембраны Saccharomyces cerevisiae переносит цитрат и модулируется катионами // Биологические мембраны. 2008. Т. 25, № 6. С. 467-478.
- Аливердиева Д.А., Мамаев Д.В., Лагутина Л.С. Транспорт сукцината в клетки Saccharomyces cerevisiae после продолжительной холодовой преинкубации // Прикладная биохимия и микробиология. 2009. Т. 45, № 5. С. 577-485.
- Zhao X.Q., Bai F.W. Zinc and yeast stress tolerance: micronutrient plays a big role // Biotechnology. 2012. Vol. 158, Issue 4. P. 176-183.
- Особенности изменения содержания субстратов эндогенного дыхания в клетках Saccharomyces cerevisiae при низкой температуре / Д.А. Аливердиева, Д.В. Мамаев, Л.С. Лагутина, К.Ф. Шольц. // Биохимия. 2006. Т. 71, № 1. С. 50-58.
- Improving industrial yeast strains exploiting natural and artificial diversity / J. Steensels, T. Snoek, E. Meersman, N.M. Picca, K. Voordeckers, K.J. Verstrepen // Microbiology Reviews. 2014. N 38. P. 947-995.
- Matallana E., Aranda A. Biotechnological impact of stress response on wine yeast // Lett. Appl. Microbiol. 2017. Vol. 64 (2). P. 103-110.
- Новая питательная среда для выращивания дрожжей / Ш.А. Абрамов, С.Ц. Котенко, Д.А. Эфендиева, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, С.М. Даунова // Прикладная биохимия и микробиология. 1995. Т. 31, № 2. С. 232-233.
- Исламмагомедова Э.А., Халилова Э.А., Котенко С.Ц. Использование геотермальных вод Дагестана в научных исследованиях и биотехнологических процессах // Аридные экосистемы. 2016. Т. 22, № 2 (67). С. 63-71.
- Torresi S., Frangipane M.T., Anelli G. Biotechnologies in sparkling wine production, Interesting approaches for quality improvement: A review // Food Chemistry. 2011. N 129. P. 1232-1241.
- New insights into the physiological state of Saccharomyces cerevisiae during ethanol acclimation for producing sparkling wines / A. Borrull, G. Lopez-Martínez, E. Miro-Abella, Z. Salvado, M. Poblet, R. Cordero-Otero, N. Rozes // Microbiology. 2016. N 5. P. 20-29.
- Nicola R., Walker G. Interaction between yeasts and zinc // Yeast Biotechnology: Diversity and Applications. 2009. P. 237-257.
- Copper tolerance and biosorption of Saccharomyces cerevisiae during alcoholi cermentation / X.Y. Sun, Y. Zhao, L.L. Liu, B. Jia, F. Zhao, W.D. Huang, J.C. Zhan // PLoS One. 2015. 10(6): e0128611. DOI: 10.1371/journal.pone.0128611 (дата обращения: 10.02.2017).
- Galani-Nikolakaki S., Kallithrakas-Kontos N., Katsanos A.A. Trace element analysis of Cretan wines and wine Products // The Science of the Total Environment. 2002. N 285. P. 155-163.
- Биотехнология активного синтеза этанола в сбраживаемой среде на основе использования геотермальной воды нефенольного класса / Ш.А. Абрамов, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, С.Ц. Котенко, С.О. Магадова // Вестн. Даг. науч. центра. 2009. № 34. С. 21-28.
- Физиолого-биохимические особенности винного штамма Saccharomyces cerevisiae Y-3980 / С.Ц. Котенко, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, Д.А. Аливердиева // Фундаментальные исследования. 2015. № 7. С. 255-259.
- Лурье Ю.Ю. Аналитическая химия промышленных сточных вод. М, 1984. С. 21-229.
- Котенко С.Ц., Исламмагомедова Э.А., Халилова Э.А. Ферментативная активность и морфологические особенности дрожжей Saccharomyсe scerevisiae Y-503 при культивировании в аэробных и анаэробных условиях // Юг России. 2010. № 1. С. 12-16.
- Nicola R., Walker G. Accumulation and cellular distribution of zinc by brewing yeast // Enzyme and Microbial Technology. 2009. Vol. 44, Issue 4. P. 210-216.
- The role of trace metals in wine 'reduction' / M. Viviers, M. Smith, E. Wilkes, P. Smith, D. Johnson // Wine & Viticulture Journal. 2014. N 29 (1). P. 38-40.
- Heavy metal uptake in the enological food chain / M.G. Volpe, F. Cara, F. Volpe, A. Mattia, V. Serino // Food Chemistry. 2009. N 117(3). P. 553-560.
- Котенко С.Ц., Исламмагомедова Э.А., Халилова Э.А. Биотехнологические свойства нового штамма дрожжей Saccharomyces cerevisiae Y-3980 // Изв. высш. учеб. заведений. Сев.-Кавк. регион. Естеств. науки. 2016. № 4. С. 45-49.
- Особенности состава виноградного сусла и вина [Интернет-ресурс]. URL: http://www.znaytovar.ru/new2984.html (дата обращения: 10.02.2017).
- ГОСТ Р 51165-2009. Российское шампанское. Общие технические условия : Введ. 2011. М.: Изд-во стандартов, 2011. 12 с.
Back to Table of Contents