UDK: 663.252.41;663.2
Maximal growth temperatures for S. cerevisiae yeast are shown. Ability of, incubated at high temperature, culture to reversible morphological displacement is defined. Biological properties of strains, cultivated under optimal and super-optimal temperatures have not exposed any differences.
Keywords: температура; temperature; адаптация; adaptation; дрожжи; виноград; метаболизм; биотехнология; yeast; grapes; metabolism; biotechnology.
Pages: 38 - 41
Date: 05.10.2011
Bibliography:
- Глушакова А.М., Чернов И.Ю. Сезонная динамика структуры сообществ эпифитных дрожжей // Микробиология. 2010. Т. 79, № 6. С. 1–11.
- Мартыненко Н.Н. Биотехнологические основы высокоэффективных препаративных форм дрожжей рода Saccharomyces: автореф. дис. … д-ра биол. наук. Щелково, 2009. 48 с.
- Шигаева М.Х. Селекция дрожжей. Алма-Ата: Наука, 1975. 148 с.
- Абрамов Ш.А., Абдуллабекова Д.А., Магомедова Е.С. Дрожжевая флора винограда экосистемы бархана Сарыкум // Виноград и вино России. 2006. № 4. С. 20–22.
- Теория и практика виноделия / Ж. Риберо-Гайон, Э. Пейно, П. Риберо-Гайон, П. Сюдро. М.: Пищ. пром-ть, 1980. Т. 2. 352 с.
- Государственный контроль качества винодельческой продукции. М.: Изд-во стандартов, 2003. 872 с.
- Абдуллабекова Д.А., Магомедова Е.С. Температурный диапазон развития дрожжей растительных субстратов, культивируемых в природных условиях Дагестана // Материалы Междунар. науч.-техн. конф. «Наука и образование-2009», г. Мурманск, Россия. 1–9 апреля 2009 г. Мурманск: МГТУ, 2009. С. 64–644.
- Елинов Н.П. Химическая микробиология. М.: Высш. шк., 1989. 448 с.
- Логинова Л.Г., Головачева Р.С., Егорова Л.Г. Жизнь микроорганизмов при высоких температурах. М.: Наука, 1966. 112 с.
Back to Table of Contents