RU  |  EN

ISSN  1684-792X

Issue 49

CHEMISTRY AND BIOLOGY

UDK: 663:550.36 (470.67)

GEOTHERMAL WATER OF THE PHENOL CLASS AND SOME PARTICULARITIES OF METABOLISM OF YEAST S.CEREVISIAE Y-503 IN THE SYNTHESIS PROCESS OF BIOETHANOL

KHALILOVA Eslanda Abdurakhmanovna,
KOTENKO Svetlana Tsalistinovna,
ISLAMMAGOMEDOVA Elvira Akhmedovna


Influence of geothermal water of phenol class in the structure of the medium of cultivation on viability of Saccharomyces cerevisiae Y-503 yeast and synthesis of bioethanol has been studied. Comparative analysis of some physiologo-biochemical properties of the strain allowed to identify the synthesis of a bigger number of free amino acids, mineral substances. It intensified the process of spirit fermentation. Lower contents of the by-products of metabolism in the fermentation substrate points at ecological purity of ethanol as an alternative type of biofuel.

Keywords: мелассная питательная среда; геотермальная вода фенольного класса; Saccharomyces cerevisiae Y-503; этанол; морфология; биохимия; molasses nutrient medium; geothermal water of the phenol class; ethanol; morphology; biochemistry.

Pages: 49 - 54

Date: 12.10.2011

Bibliography:

  • Новая питательная среда для выращивания дрожжей / Ш.А. Абрамов, С.Ц. Котенко, Д.А. Эфендиева, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, С.М. Даунова // Прикладная биохимия и микробиология. 1995. Т. 31, № 2. С. 232–233.
  • Халилова Э.А., Абрамов Ш.А. Свободные аминокислоты в биомассе и сушеных дрожжах Saccharomyсes cerevisiae в зависимости от состава питательной среды // Прикладная биохимия и микробиология. 2001. Т. 37, № 5. С. 578–581.
  • Абрамов Ш.А., Котенко С.Ц., Исламмагомедова Э.А. Активность ферментов углеводного обмена штамма Saccharomyces cerevisiae Y-503 в анаэробных условиях культивирования // Хранение и переработка сельхозсырья. 2007. № 10. С. 49–51.
  • Содержание витаминов в дрожжах рода Saccharomyсes в зависимости от состава питательной среды / Ш.А. Абрамов, С.Ц. Котенко, А.Ш. Рамазанов, Ф.И. Исламова // Прикладная биохимия и микробиология. 2003. Т. 39, № 4. С. 438–440.
  • Халилова Э.А. Геотермальная вода как новый источник питания в биотехнологии сушеных дрожжей: автореф. дис. … канд. биол. наук. Махачкала, 2000. 24 с.
  • Исламмагомедова Э.А. Биохимические особенности нового штамма дрожжей Saccharomyces oviformis Y-2635 в зависимости от условий культивирования: автореф. дис. … канд. биол. наук. Махачкала, 2005. 24 с.
  • Лукерченко В.Н. Активация роста дрожжей в производстве спирта // Пищ. пром-сть. 2000. № 10. С. 77.
  • Биотехнология активного синтеза этанола в сбраживаемой среде на основе использования геотермальной воды нефенольного класса / Ш.А. Абрамов, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, С.Ц. Котенко, С.А. Магадова // Вестн. Дагест. науч. центра. 2009. № 34. С. 21–28.
  • Руководство к практическим занятиям по микробиологии. М: Изд-во МГУ, 1983. 209 с.
  • Методы технохимического и микробиологического контроля в виноделии. М.: Пищ. пром-сть, 1980. С. 49–59.
  • Colorimetric method for determination of sugars and related substances / M. Dubois, K.A. Gilles, J.K. Hamilton, P.A. Rebers, F.Smith // Anal. Chem. 1956. Vol. 28, N 2. P. 350–356.
  • Moore S., Spackman D., Staein W. Cromatography of amino acids on sulfonated polystyrene resins // Anal. Chem. 1958. Vol. 30, N 6. Р. 1185–1190.
  • Лурье Ю.Ю. Аналитическая химия промышленных сточных вод. М.: Химия, 1984. С. 21–229.
  • Котенко С.Ц., Халилова Э.А., Исламмагомедова Э.А. Использование геотермальной воды фенольного класса в технологии биосинтеза этанола // Производство спирта и ликероводочных изделий. 2010. № 3. С. 27–29.
  • Безбородов А.М. Биохимические основы микробиологического синтеза. М.: Пищ. пром-сть, 1984. С. 84–135.
  • Коновалов С.А. Биохимия дрожжей. М.: Пищ. пром-сть, 1980. 271 с.
  • Никитин Д.И., Сорокин В.В., Питрюк И.А. Элементный состав клеток бактерий из разных таксонов // Прикладная биохимия и микробиология. 1998. Т. 34, № 2. С. 180–182.
  • Williame Robert J.P. The mineral elements in homgcostatis and morphogenesis // Biachem. Sis. Traus. 1990. N 18. Р. 689–705.



Back to Table of Contents