RU  |  EN

ISSN  1684-792X

Issue 65

BIOLOGICAL SCIENCES

UDK: 663:550.36 (470.67)

CONTENT OF MINERAL SUBSTANCES IN SACCHAROMYCES YEAST DEPENDING ON CONDITIONS OF CULTIVATION

KHALILOVA Eslanda Abdurakhmanovna,
ISLAMMAGOMEDOVA Elvira Akhmedovna,
GASANOV Rasul Zakirovich,
ABAKAROVA Aida Alevdinovna


It was found that geothermal water in the culture medium of strains S. cerevisiae Y-503 and S. oviformis M-12X under aerobic conditions promoted the improvement of biotechnological indicators of baker's yeast, while under anaerobic conditions - intensification of ethanol biosynthesis. That is, probably, connected with the mineral composition of yeast. It was also found that the use of the wine strain S. cerevisiae Y-3980 with the optimal complex of macro- and microelements had an impact on the formation of technological and organoleptic properties of sparkling wine.

Keywords: макро-; микроэлементы; дрожжи Saccharomyсes; аэробное культивирование; спиртовое брожение; игристое вино; macro-; microelements; yeast Saccharomyсes; aerobic cultivation; alcoholic fermentation; sparkling wine.

Pages: 24 - 31

Date: 26.04.2017

Bibliography:

  • Walker G. Metals in yeast fermentation processes // Advances in Applied Microbiology. 2004. Vol. 54. P. 197-229.
  • Аливердиева Д.А., Мамаев Д.В., Бондаренко Д.И. Дикарбоксилатный транспортер плазматической мембраны Saccharomyces cerevisiae переносит цитрат и модулируется катионами // Биологические мембраны. 2008. Т. 25, № 6. С. 467-478.
  • Аливердиева Д.А., Мамаев Д.В., Лагутина Л.С. Транспорт сукцината в клетки Saccharomyces cerevisiae после продолжительной холодовой преинкубации // Прикладная биохимия и микробиология. 2009. Т. 45, № 5. С. 577-485.
  • Zhao X.Q., Bai F.W. Zinc and yeast stress tolerance: micronutrient plays a big role // Biotechnology. 2012. Vol. 158, Issue 4. P. 176-183.
  • Особенности изменения содержания субстратов эндогенного дыхания в клетках Saccharomyces cerevisiae при низкой температуре / Д.А. Аливердиева, Д.В. Мамаев, Л.С. Лагутина, К.Ф. Шольц. // Биохимия. 2006. Т. 71, № 1. С. 50-58.
  • Improving industrial yeast strains exploiting natural and artificial diversity / J. Steensels, T. Snoek, E. Meersman, N.M. Picca, K. Voordeckers, K.J. Verstrepen // Microbiology Reviews. 2014. N 38. P. 947-995.
  • Matallana E., Aranda A. Biotechnological impact of stress response on wine yeast // Lett. Appl. Microbiol. 2017. Vol. 64 (2). P. 103-110.
  • Новая питательная среда для выращивания дрожжей / Ш.А. Абрамов, С.Ц. Котенко, Д.А. Эфендиева, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, С.М. Даунова // Прикладная биохимия и микробиология. 1995. Т. 31, № 2. С. 232-233.
  • Исламмагомедова Э.А., Халилова Э.А., Котенко С.Ц. Использование геотермальных вод Дагестана в научных исследованиях и биотехнологических процессах // Аридные экосистемы. 2016. Т. 22, № 2 (67). С. 63-71.
  • Torresi S., Frangipane M.T., Anelli G. Biotechnologies in sparkling wine production, Interesting approaches for quality improvement: A review // Food Chemistry. 2011. N 129. P. 1232-1241.
  • New insights into the physiological state of Saccharomyces cerevisiae during ethanol acclimation for producing sparkling wines / A. Borrull, G. Lopez-Martínez, E. Miro-Abella, Z. Salvado, M. Poblet, R. Cordero-Otero, N. Rozes // Microbiology. 2016. N 5. P. 20-29.
  • Nicola R., Walker G. Interaction between yeasts and zinc // Yeast Biotechnology: Diversity and Applications. 2009. P. 237-257.
  • Copper tolerance and biosorption of Saccharomyces cerevisiae during alcoholi cermentation / X.Y. Sun, Y. Zhao, L.L. Liu, B. Jia, F. Zhao, W.D. Huang, J.C. Zhan // PLoS One. 2015. 10(6): e0128611. DOI: 10.1371/journal.pone.0128611 (дата обращения: 10.02.2017).
  • Galani-Nikolakaki S., Kallithrakas-Kontos N., Katsanos A.A. Trace element analysis of Cretan wines and wine Products // The Science of the Total Environment. 2002. N 285. P. 155-163.
  • Биотехнология активного синтеза этанола в сбраживаемой среде на основе использования геотермальной воды нефенольного класса / Ш.А. Абрамов, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, С.Ц. Котенко, С.О. Магадова // Вестн. Даг. науч. центра. 2009. № 34. С. 21-28.
  • Физиолого-биохимические особенности винного штамма Saccharomyces cerevisiae Y-3980 / С.Ц. Котенко, Э.А. Халилова, Э.А. Исламмагомедова, Д.А. Аливердиева // Фундаментальные исследования. 2015. № 7. С. 255-259.
  • Лурье Ю.Ю. Аналитическая химия промышленных сточных вод. М, 1984. С. 21-229.
  • Котенко С.Ц., Исламмагомедова Э.А., Халилова Э.А. Ферментативная активность и морфологические особенности дрожжей Saccharomyсe scerevisiae Y-503 при культивировании в аэробных и анаэробных условиях // Юг России. 2010. № 1. С. 12-16.
  • Nicola R., Walker G. Accumulation and cellular distribution of zinc by brewing yeast // Enzyme and Microbial Technology. 2009. Vol. 44, Issue 4. P. 210-216.
  • The role of trace metals in wine 'reduction' / M. Viviers, M. Smith, E. Wilkes, P. Smith, D. Johnson // Wine & Viticulture Journal. 2014. N 29 (1). P. 38-40.
  • Heavy metal uptake in the enological food chain / M.G. Volpe, F. Cara, F. Volpe, A. Mattia, V. Serino // Food Chemistry. 2009. N 117(3). P. 553-560.
  • Котенко С.Ц., Исламмагомедова Э.А., Халилова Э.А. Биотехнологические свойства нового штамма дрожжей Saccharomyces cerevisiae Y-3980 // Изв. высш. учеб. заведений. Сев.-Кавк. регион. Естеств. науки. 2016. № 4. С. 45-49.
  • Особенности состава виноградного сусла и вина [Интернет-ресурс]. URL: http://www.znaytovar.ru/new2984.html (дата обращения: 10.02.2017).
  • ГОСТ Р 51165-2009. Российское шампанское. Общие технические условия : Введ. 2011. М.: Изд-во стандартов, 2011. 12 с.



Back to Table of Contents