UDK: 392.81
Table etiquette of the Turkic-speaking peoples of Daghestan has been studied; the etiquette proxemics, age-gender and social stratification of participants of parties have been identified.
Keywords: семейная трапеза; почетное место; рассаживание; позы сидения; мясная пища; престижные куски; поведенческие аспекты питания; сакральный продукт; family meal; place of honor; placing people down; poses of sitting; meat courses; prestige pieces; behavior aspects of eating; sacred food.
Pages: 54 - 57
Date: 21.12.2011
Bibliography:
- Алимова Б.М. Пища и культура питания тюркоязычных народов Дагестана в XIX – начале XX в. Махачкала: Наука плюс, 2005. 244 с.
- Фарфоровский С.В. Ногайцы Ставропольской губернии. Историко-этнографический очерк // Зап. Кавказского отд. Императорского Русского Географического общества. Кн. XXVI. Вып. 7. Тифлис, 1909. 34 с.
- Рудановский А. О Караногайской степи и кочующих на ней народах // Кавказ. 1862. №. 37.
- Байбурин А.К., Топорков А.Л. У истоков этикета. Л.: Наука, 1990. 166 с.
- Гаджиева С.Ш. Очерки истории семьи и брака у ногайцев. XIX – начало XX в. М.: Наука, 1979. 173 с.
- Текуева М.А. Мужчина и женщина в адыгской культуре: Традиции и современность. Нальчик: Изд. центр «Эль-Фа», 2006. 260 с.
- Павлов А. О ногайцах, кочующих по Кизлярской степи. СПб., 1842. 47 с.
- Гаджиева С.Ш. Ногайцы // Рукоп. фонд Института истории, археологии и этнографии ДНЦ РАН. Ф. 5. Оп. 1. Д. 197.
- Лугуев С.А., Магомедханов М.М. О традиционной культуре питания народов Дагестана // Система питания народов Дагестана (XIX–XX вв.): сб. ст. Махачкала, 1990. С. 153–163.
Back to Table of Contents