UDK: 631.1:631.8:634.2
Estimation of qualitative structure and quantitative content of amino acids and minerals in the fruits of the apricot “Krasnoschjokii” (Red-cheeked) and apple “Starkrimson”, cultivated in ecological conditions of plains and foothills of Central Dagestan is first given. It is certain, that at adaptation to natural factors of foothills (475 m above sea level) synthesize plants of an apricot and an apple-tree and form in fruits more, than on plain quantity of sugars, amino acids – Ala, Gli, Ser, Tir, His, Val, Ley, Ile, Met, Fen and concentrate more Са and Р, at smaller accumulation K, Na, Mg and Cu. It is revealed, that irrespective of a kind of the studied plants and a place of their growth richer amino acids to a complex there meets greater concentration in fruits Zn and Mn.
Keywords: предгорье; foothills; абрикос; яблоня; аминокислоты; минеральные вещества; адаптация; равнина; an apricot; an apple-tree; amino acids; mineral substances; adaptation; plain.
Pages: 38 - 43
Date: 13.07.2010
Bibliography:
- Биохимия с упражнениями и задачами / под ред. Е.С. Северина. М., 2008. 380 с.
- Плешков Б. П. Биохимия сельскохозяйственных растений. М.: Колос, 1980. 495 с.
- Мецлер Д. Биохимия. М.: Мир. Т. 3. 1980. 489 с.
- Турна А.А., Девиченский В.М. Роль минеральных веществ в иммунном ответе организма, активаций ядерного транскрипционного фактора NF-кв и матриксных металлопротеиназ // Вопросы питания. 2010. № 1. С. 66–72.
- Ребров В.Г., Громова О.А. Витамины, макро- и микроэлементы. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2008. 960 с.
- Власова О.К., Абрамов Ш.А., Бахмулаева З.К., Абдуллаев Р.Д. Химико-технологические особенности плодов абрикоса в центральном предгорном и внутригорном Дагестане // Юг России: экология, развитие. 2008. № 2. С. 44–46.
- Абрамов Ш.А., Даудова Т.И. Зависимость аминокислотного состава сока абрикосов от условий произрастания // Хранение и переработка сельхозсырья. 2008. № 6. С. 15–17.
- Абрамов Ш.А., Власова О.К., Магомедова Е.С. Биохимические и технологические основы качества винограда. Махачкала: Изд-во ДНЦ РАН, 2004. 344 с.
- Дэвени Т., Гергей Я. Аминокислоты, пептиды и белки. М., 1976. С. 178.
- Кондрохин И.П. Клиническая лабораторная диагностика в ветеринарии. Л.: Агропромиздат, 1985. 65 с.
- Кретович В. Л. Биохимия растений. М.: Высш. шк., 1980. 445 с.
- Абрамов Ш.А., Даудова Т.И. Антимутагенные аминокислоты метионин и цистеин в винограде Прикаспийской зоны Дагестана // Виноделие и виноградарство. 2004. № 4. С. 40–41.
- Петровский К.С. Гигиена питания. М.: Медицина, 1971. 510 с.
- Сивак Л.А., Кузьменко Л.М., Богдан Г.З. Видовая и сортовая отзывчивость растений на применение лития // Физиология и биохимия культурных растений. 1992. № 2. Т. 24. С. 12–127.
- Гудковский В.А. Антиоксидантные (целебные) свойства плодов и ягод и прогрессивные методы их хранения // Хранение и переработка сельхозсырья. 2001. № 4. С. 13–19.
Back to Table of Contents