RU  |  EN

ISSN  1684-792X

Issue 43

CHEMISTRY AND BIOLOGY

UDK: 631.1:631.8:634.2

FORMATION FEATURES OF AMINO ACID AND MINERAL COMPLEXES IN THE FRUITS OF APRICOT AND APPLE-TREE IN THE FOOTHILL CONDITIONS

VLASOVA Olga Konstantinovna,
DAUDOVA Tatyana Idrisovna


Estimation of qualitative structure and quantitative content of amino acids and minerals in the fruits of the apricot “Krasnoschjokii” (Red-cheeked) and apple “Starkrimson”, cultivated in ecological conditions of plains and foothills of Central Dagestan is first given. It is certain, that at adaptation to natural factors of foothills (475 m above sea level) synthesize plants of an apricot and an apple-tree and form in fruits more, than on plain quantity of sugars, amino acids – Ala, Gli, Ser, Tir, His, Val, Ley, Ile, Met, Fen and concentrate more Са and Р, at smaller accumulation K, Na, Mg and Cu. It is revealed, that irrespective of a kind of the studied plants and a place of their growth richer amino acids to a complex there meets greater concentration in fruits Zn and Mn.

Keywords: предгорье; foothills; абрикос; яблоня; аминокислоты; минеральные вещества; адаптация; равнина; an apricot; an apple-tree; amino acids; mineral substances; adaptation; plain.

Pages: 38 - 43

Date: 13.07.2010

Bibliography:

  • Биохимия с упражнениями и задачами / под ред. Е.С. Северина. М., 2008. 380 с.
  • Плешков Б. П. Биохимия сельскохозяйственных растений. М.: Колос, 1980. 495 с.
  • Мецлер Д. Биохимия. М.: Мир. Т. 3. 1980. 489 с.
  • Турна А.А., Девиченский В.М. Роль минеральных веществ в иммунном ответе организма, активаций ядерного транскрипционного фактора NF-кв и матриксных металлопротеиназ // Вопросы питания. 2010. № 1. С. 66–72.
  • Ребров В.Г., Громова О.А. Витамины, макро- и микроэлементы. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2008. 960 с.
  • Власова О.К., Абрамов Ш.А., Бахмулаева З.К., Абдуллаев Р.Д. Химико-технологические особенности плодов абрикоса в центральном предгорном и внутригорном Дагестане // Юг России: экология, развитие. 2008. № 2. С. 44–46.
  • Абрамов Ш.А., Даудова Т.И. Зависимость аминокислотного состава сока абрикосов от условий произрастания // Хранение и переработка сельхозсырья. 2008. № 6. С. 15–17.
  • Абрамов Ш.А., Власова О.К., Магомедова Е.С. Биохимические и технологические основы качества винограда. Махачкала: Изд-во ДНЦ РАН, 2004. 344 с.
  • Дэвени Т., Гергей Я. Аминокислоты, пептиды и белки. М., 1976. С. 178.
  • Кондрохин И.П. Клиническая лабораторная диагностика в ветеринарии. Л.: Агропромиздат, 1985. 65 с.
  • Кретович В. Л. Биохимия растений. М.: Высш. шк., 1980. 445 с.
  • Абрамов Ш.А., Даудова Т.И. Антимутагенные аминокислоты метионин и цистеин в винограде Прикаспийской зоны Дагестана // Виноделие и виноградарство. 2004. № 4. С. 40–41.
  • Петровский К.С. Гигиена питания. М.: Медицина, 1971. 510 с.
  • Сивак Л.А., Кузьменко Л.М., Богдан Г.З. Видовая и сортовая отзывчивость растений на применение лития // Физиология и биохимия культурных растений. 1992. № 2. Т. 24. С. 12–127.
  • Гудковский В.А. Антиоксидантные (целебные) свойства плодов и ягод и прогрессивные методы их хранения // Хранение и переработка сельхозсырья. 2001. № 4. С. 13–19.



Back to Table of Contents